Søvnmangel og stress
Søvnmangel og stress

Skrevet af Kim Long Nguyen, 16. juni 2016
Tags: Sundhed, Søvn, Træning

Søvn er afsindig vigtig for os mennesker. For lidt søvn vil påvirke vores humør, dagligdag og performance. Det samme er gældende, hvis man får for meget søvn.

Der er perioder, hvor jeg har sværere ved at falde i søvn og dermed kun får ca. 5-6 timer. Oftest skyldes det stress eksempelvis på arbejdet eller i det private, som ubevidst får mig til at tænke om natten.

Jeg har så også perioder, hvor jeg har lettere ved at sove og typisk føler mig veludhvilet. Det er en fantastisk følelse at kunne sove igennem i 8 - 9 timer i streg og være et helt nyt menneske morgenen efter.

Førhen da jeg først begyndte på CrossFit, gav det også søvnproblemer i en periode. Har studeret en række undersøgelser, som konstaterede at udsættes kroppen for uvant hårdt fysisk aktivitet, især sent om eftermiddagen eller aften, vil det muligvis medføre søvnproblemer, da kroppen bliver stresset. At kroppen bliver stresset gennem hård træning, kaldes også for overtræning. Er det noget man kan forholde sig til, vil det være en god idé at trampe ned for træningsniveauet eller flytte træningssessionen tidligere på dagen, hvis muligt.

Jeg prøver så vidt muligt at få de 8 - 9 timers søvn hver dag. Det er nemlig vigtigt for kroppen at få hvilet ud, da det er hovedsageligt i denne proces, kroppen restitueres. Dette er især vigtigt, når man gerne vil bygge muskler, idet musklerne har behov for at blive afstresset før de formår at blive større og stærkere.

For mit vedkommende føler jeg mig afstresset, når der styrketrænes, især efter en hård og stresset dag. Træning i eget tempo og god musik i ørerne virker som en god terapi for mig, samtidigt med at jeg kobler fuldstændig af. Mit hoved bliver tømt for forstyrrende tanker og fokuset ligger derfor kun på at træne og pleje kroppen.

Søvnen er dog den vigtigste faktor, da den sørger for at afstresse og forberede kroppen på en ny dag. Lider man af søvnproblemer, skal man hurtigst muligt finde årsagen. Jo længere tid der går med at finde årsagen, jo mere slider man på kroppen. Evt. konsultér en læge, hvis der er behov for det. Det vigtigste af alt er at forstå sin krop. Det er nemlig kun én selv, som kan tyde kroppens signaler og dermed så vidt prøve at forstå og finde ud af hvad kroppen har behov for eller mangler.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort