Maksimér fedtforbrændingen på hviledage
Maksimér fedtforbrændingen på hviledage

Skrevet af Kim Long Nguyen, 24. juli 2019
Tags: Kost, Sundhed, Faste, Kulhydrater, Fedttab

I løbet af en uge har jeg ca. 2 - 3 hviledage, hvor jeg sørger for at give kroppen mulighed for at restituere. På disse dage ser min kost anderledes ud ift. mine træningsdage.

På træningsdagene er min kost rig på kulhydrater, idet min krop bliver presset og har dermed behov for ekstra energi. Dette er også ensbetydende med, at kalorieindtaget er højere end mit kaloriebehov, da målet er at bygge muskler.

På mine hviledage skruer jeg simpelthen kulhydraterne ned i bund, hvor jeg spiser minimal mængde af kulhydrater, samt mængden af kalorieindtaget er lavere end kaloriebehovet. Ovenikøbet faster jeg også.

På disse dage spiser jeg primært grønt og proteinrige fødevarer, dvs. ris, kartofler, brød, pasta m.m. skæres helt fra.

De dage hvor jeg spiser få kulhydrater (Low-carb), kan det tydeligt mærkes at kroppen skriger efter kulhydrater, da kroppen vænner sig hurtigt til kulhydraterne på træningsdagene. Ved at ændre min kost på denne måde, tvinges kroppen til at bruge fedtdepotet som energi på hviledagene, og dermed undgår jeg også at tage for meget fedt på under bulking.

Denne form for kost, hvor kulhydraterne justeres afhængig af sine træningsdage, benyttes af mange professionelle bodybuilders, som ønsker at bygge muskler, og samtidig minimere fedtforøgelsen. Dette kaldes for Carb Cycling, som der også er skrevet et indlæg om her.

Det skal dog understreges, at de dage hvor kulhydraterne skrues helt ned i bund, vil det påvirke energiniveauet og humøret. Man har en tendens til at blive "hangry" og kroppen føles ikke så energisk, men det er et nyttigt værktøj til at balancere fedtprocenten, når målet er at bygge muskler. Carb Cycling kan også bruges til at tabe fedt på generelt, men uanset kræver det høj selvdisciplin, da denne vil blive sat på prøve. Det bliver selvfølgelig nemmere i længden, men er du nybegynder på området, vil du tydeligt mærke at energiniveauet og humøret bliver påvirket.

Årsagen til at jeg kun faster på disse dage, er simpelten for at optimere fedtforbrændingen yderligere. På træningsdage vælger jeg ikke at faste, da min krop har behov for ekstra energi og næring til træningen.

Desuden er det vigtigt ikke at køre ned i bund al for længe, dvs. max. 2 - 3 sammenhængende dage. Årsagen til dette er, at hvis din kost ikke er rig på kulhydrater i en vis periode, vil kroppen tro at den sulter, og dermed går den over til overlevelsestilstand. Og ender du i denne tilstand, vil stort set al næring der indtages, blive lagret i kroppens fedtdepoter. Fedtdepotet fungerer som kroppens reservetank, og det vil dermed have den modsatte effekt.

Hvis det er noget, der kunne være interessant for dig, så vil jeg stærkt anbefale at lave en ugentlig plan over de dage, du kører high eller low-carb.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort