Får du nok søvn?
Får du nok søvn?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 31. januar 2017
Tags: Sundhed, Søvn, Livsstil, Træning

Søvnen er én af de afgørende faktorer, som er med til at fremme kroppens udvikling. Vigtigheden af denne er ekstrem, da det er i dette stadie, at kroppen formår at restituere og reparere sig selv. Får kroppen ikke tilstrækkelig nok søvn, vil det få konsekvenser for dig og kroppen.

Når der trænes, eksempelvis styrketræning, CrossFit osv., bliver muskelfibrene revet over, og det er nemlig her søvnen kommer ind i billedet. Selvfølgelig har kosten også en vigtighed i sig selv, men via søvn restitueres kroppen, samt muskelfibrene repareres. Nu er jeg ikke nogen læge/søvn - ekspert, men ifølge mine erfaringer og undersøgelser opnår kroppen ikke en fuldstændig restitution, hvis mængden af søvnen ikke er tilstrækkelig.

Det anbefales at man skal have ca. 8 timers søvn hver nat, dog svinger det i ny og næ for mit vedkommende. Nogle nætter får jeg kun 4 - 6 timers søvn, og det afhænger af flere årsager, hvilket kan være arbejdsrelateret, i det private eller overtræning. Det sidstnævnte opstår hovedsageligt, hvis kroppen har været udsat for træning med høj intensitet. Det kan være CrossFit eller andre træningsformer, hvor intensiteten er betydelig højere end det kroppen er vant til.

Har selv oplevet det før i tiden, da jeg først startede på CrossFit. Det er god træning med høj intensitet, men da det var nyt og anderledes for kroppen, havde jeg utroligt svært ved at falde i søvn om natten. Kroppen var udmattet, mens hovedet var lysvågen, hvilket resulterede i en meget lang nat med minimal søvn. Og med minimal søvn er det begrænset hvor meget resitution kroppen opnår, og med begrænset restitution bliver kroppen belastet og stresset, da den ikke har fået den optimale reparation.

Får man dermed ikke sovet ud i flere dage i streg, er chancen for at kroppen udvikler sygdomme, såsom stress, meget stor. Dermed har søvnen en altafgørende betydning for kroppens helbred og funktioner.

Ønsker man derfor gode resultater og et mindre afstressende liv, er søvnen ekstrem vigtig at få styr på. Man skal huske på, at kroppen bliver belastet og udsat for lidt af hvert hver eneste dag både pyskisk og fysisk. Det kan være fokus på arbejdet, konflikter i det private eller hård fysisk aktivitet, og alt dette vil ikke kunne blive udført optimalt, hvis kroppen ikke får nok restitution.

Kroppen er en følsom legeme, hvis man ikke passer godt på den, men den kan til gengæld også blive utrolig stærk, jo mere den bliver udsat for med tiden. Det handler blot om, at man respekterer kroppens grænser og gradvist styrker den både psykisk og fysisk. Man skal blot huske på, at kroppen bliver gendannet med en god nattesøvn, hvilket betyder at den er klar til nye udfordringer på den efterfølgende dag. Med en mindre god nattesøvn vil kroppen være udmattet og ineffektiv.

Et godt råd til dig som gerne vil opnå gode resultater via træningen, samt et sundere og stærkere liv, er at forstå søvnens betydning for kroppen. Har man eksempelvis ikke fået nok søvn natten før, vil jeg råde at skippe træningen på dagen og lade kroppen få mere hvile og afslappelse. Vil man absolut træne, vil jeg anbefale at trampe ned for intensiteten i form af en stille og rolig løbetur, styrketræning med lavere intensistet eller gå en tur. Kroppen gavner intet ved at træne hårdt, hvis den har fået minimal søvn. Tværtimod er det direkte skadeligt for kroppen.

Det er nemlig kun dig, som kan tyde kroppens behov og dens signaler, så forstå og repektér den. Vi har trods alt kun denne krop i dette liv, så hvorfor ikke få det bedste ud af den. Med en sundere krop får man ikke kun mere ud af livet, men det bliver også meget sjovere.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort