Er din krop stresset?
Skrevet af Kim Long Nguyen, 10. september 2020
Tags: Sundhed, Livsstil, Træning, Fedttab, Stress
Stress kan opstå i vidt forskellige scenarier, dvs. på arbejdet, i det private eller lignende. Vi oplever alle sammen stress i ny og næ, og håndteringen af dette er forskelligt fra individ til individ. Nogle har en højere tolerance til at håndtere stress end andre.
Faktum er, at det overhovedet ikke er sundt for enten dig eller din krop at være stresset i en længere periode, da det vil få konsekvenser på sigt.
Det er jo en selvfølge for de fleste, hvis ikke alle, at stress ikke er sundt i længden, men hvad mange ikke ved er, at kroppen har en forsvarsmekanisme som modstrider dine forventninger til kroppens udvikling.
Denne forsvarsmekanisme er nemlig et hormon, som kaldes for Kortisol. Vores krop producerer dette hormon regelmæssigt, men udsættes man for stress i en længere periode, vil kroppen producere en større mængde af hormonet. Dette er kroppens respons på at den er i fare grundet det længerevarende stressniveau.
Kortisol er ikke skadeligt i moderate mængder, da hormonet hjælper dig med at håndtere stress i akutte stress situationer. Så alt med måde.
Hvilken konsekvens har forhøjet kortisol?
Forhøjet kortisol er skadeligt for kroppen, og de primære symptomer er følgende:
- Immunforsvaret bliver hæmmet
- Kroppen pumper blodet hurtigere rundt i kroppen, hvorfor den udsættes for forhøjet blodtryk
- Kroppen producerer mere fedt og kan resultere i overvægt og diabetes (sukkersyge)
- Hyppige humørsvingninger
Det lyder knap så sjovt at være stresset i en længere periode, og udsættes kroppen ovenikøbet for hård intens træning, vil det have det modsatte effekt. Dvs. kroppen udsættes for mere stress og dermed producere mere kortisol. Heldigvis er der mulighed for at sænke kortisol-niveauet, hvilket kræver en proaktiv handling og indsats af én selv.
For at sænke kortisol-niveauet kræver det følgende:
- Få rigeligt af søvn - ca. 7 - 8 timer
- Undgå træning i høj intensitet, dvs. let og moderat træning vil være at foretrække i den stressede periode - Yoga er et godt bud
- Gå en tur og få slappet af
- Hold flere hviledage - træn eksempelvis hveranden dag, således kroppen formår at afstresse og slappe af
- Spis sundt og godt - undgå fødevarer med højt sukkerindhold
- Minimér mængden af koffein - koffein kan stresse kroppen yderligere i større mængder
- Undgå forarbejdede fødevarer
- Kæledyr, såsom hund, kan resultere i et lavere kortisolniveau
- Vær glad og positiv - skab en bedre tilværelse for dig selv og omkring dig
Det kræver alligevel en del at få sænket kortisolniveauet, men det giver dermed også en større forståelse for kroppen.
I bund og grund trives kroppen bedst i positive omgivelser i den perfekte verden, men i den virkelige verden ser det helt anderledes. Du har så mulighed for at forebygge stressniveauet ved at forstå kroppens signaler. Vi har hver især forskellige tilværelser og livsstile, men hvis den fundamentale del af livet, dvs. kroppen, ikke samarbejder, vil det skabe en unødvendig belastning for én selv.
Gør dig selv en tjeneste og forstå kroppen. Dermed får du med garanti også en højere livsglæde og livskvalitet ☺