IIFYM
IIFYM

Skrevet af Kim Long Nguyen, 21. august 2017
Tags: Kost, Sundhed, Makro, Livsstil

IIFYM, som står for If It Fits Your Macros, er en kost-term i træningsverdenen. Det er et ret simpelt term, da det blot går ud på at få afdækket sine makronæringsstoffer uanset hvad der indtages, dvs. kulhydrater, proteiner og fedt. Er makronæringsstoffer et uklart emne for dig, kan du læse mere om det her.

Nogle er tilhængere af dette koncept, mens andre ikke er, ligesom alt andet i verden. Jeg har selv afprøvet dette koncept, og personligt er jeg ikke én af tilhængerne. Konceptet fokuserer nemlig på, at den enkelte person kan spise alt muligt, så længe makronæringsstofferne opfyldes. Dvs. søde sager, såsom kage, slik og is som indeholder en hel del sukker (kulhydrater), kan rent faktisk være en del af kostplanen, så længe mængden af kulhydrater opfyldes.

Årsagen til jeg er hoppet fra IIFYM-vognen, er pga. følgende:

  • Vil gerne opnå bedre resultater ifm. træning
  • Være mere klar i hovedet
  • Have en sundere og stærkere krop
  • Inddrage sunde næringsstoffer i kosten (vitaminer og mineraler)

Det er helt klart en personlig præference, hvad man ønsker at spise. For mit vedkommende har jeg en "Been there done that" - holdning, og dermed fundet ud af hvad der fungerer og ikke fungerer for mig.

Jeg har bestemte mål med min træning og kost, hvorfor sundere kostvaner har fået en højere prioritet, hvor indholdet af gode næringsstoffer er i fokus og dermed gavner kroppen. Jeg vil dog anbefale andre til også at skære ned på usunde spisevaner, da det ikke er den ideelle kostplan. Kroppen vil få gavn af sunde fødevarer, som fisk, grøntsager, frugter, ris, kartofler osv., da der er et højt indhold af vitaminer og mineraler. Usunde kostvaner, som sodavand, kage, slik, pommes fritter og pizza, indeholder stort set intet som gavner kroppen. Det tilfredsstiller blot din smagsløg og lyst, og rent faktisk slider det på kroppen. En længerevarende kost uden nødvendige og vigtige næringsstoffer, vil skabe tydelige spor i kroppen på sigt. Det er ikke nemt at ændre på sin kost og madvaner, men med lidt sund fornuft og den rette mindset, vil det kun skabe muligheder.

Det er ikke nemt at opretholde og vedligeholde en sund krop, men med den rette viden og indstilling vil vejen til en sundere krop være mere overskuelig. Dog skal det ikke være således, at alt det usunde skal skæres væk. Jeg spiser selv kage, chokolade og slik i ny og næ, men det skal bare være i moderate mængder. Min typiske ugentlige kostplan består af sund mad i hverdagene, mens der skal være lidt plads til det sjove i weekenden. Det sjove er så det, man typisk kalder for Cheat-day, idet mønstret for sund mad bliver brudt midlertidigt. Og det er så her lysten til søde sager og snask bliver tilfredsstillet.

Jeg elsker at spise sund mad, og det er slet ikke kedelig mad, som nogen sikkert har et billede af. Det giver mig en tilfredshed at spise sund mad, idet jeg absolut ved kroppen får gode næringsstoffer. Bare tanken om at en sund kost giver en sundere og stærkere krop er betryggende i sig selv, og så smager det desuden godt! Smagen afhænger selvfølgelig af, hvordan og hvorledes maden bliver tilberedt, men i bund og grund handler det om at have et andet syn og forhold til mad. Mad er nemlig ikke bare mad, ligesom en kalorie ikke bare er en kalorie, og derfor er jeg ikke en tilhænger af IIFYM.

Igen er det op til den enkelte, hvad der indtages, men jeg vil helt klart anbefale at justere sin kost, således hovedparten består af sunde kilder.

Mit syn på kroppen har også ændret sig med tiden, idet jeg har stor interesse for kost og træning. Med en sundere krop vil der være overskud til mere, samt et sundere og længere liv.

Man er, hvad man spiser. Min anbefaling er at spise klogt.

Det er selvfølgelig ens eget valg, hvad man vælger at gøre, da vi alle sammen er forskellige og dermed forskellige prioriteter og behov.

Håber dette indlæg gav dig et større indblik i mad og kost.

Har du spørgsmål eller behov for inspiration til en kostplan, så kontakt os endelig

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort